Mallorca en Menorca

Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een heerlijk vakantie eiland, door haar Middellandse Zeeklimaat en afwisselend landschap.

De zon schijnt hier maar liefst 300 dagen per jaar! De kustlijn kent een grote verscheidenheid, zo vindt u in het noordwesten de Sierra del Norte met haar ruige bergketen en kalkrotsen en aan de westkust en de Noordkaap spectaculaire rotsformaties met grillige vormen afgewisseld door steile klippen. In het (zuid-)oosten bij badplaatsen als Porto Cristo en Cala d’Or liggen talrijke schilderachtige baaitjes, die u ook per boot aan kunt doen. Voor de urenlange strandwandelingen kun je het beste terecht op de stranden van de zuidwestkust.

De drukke toeristencentra met bruisend nachtleven zijn geconcentreerd rondom Palma de Mallorca in het zuiden. Door de diversiteit van het eiland is het eiland geschikt voor iedereen. Stranden zijn schoon, veilig, goed onderhouden en kindvriendelijk (de stranden lopen over het algemeen langzaam af). Wandelaars en fietsers kunnen heerlijk genieten in de (vogel-)natuurreservaten en een waterrijk natuurpark bij Alculdia.

En ook de actieveling hoeft ook niet bang te zijn om zich te vervelen, er zijn namelijk vele mogelijkheden op het gebied van duiken, paardrijden en golfen. Een goede manier om het eiland te verkennen is per auto. Vergeet dan niet de Cap Formentor en de bergketen “Sierra de Tramuntana” in het westen, met spannende bergwegen en spectaculaire uitzichten.

Ook de hoofdstad Palma de Mallorca is absoluut een bezoek waard! Het binnenland van Mallorca kenmerkt zich door authentieke plaatsjes waar tradities en oude gebruiken van vroeger nog het dagelijks straatbeeld bepalen.

* De grotten van Drach, de druipsteengrotten met ondergronds meer (oostkust).
* De hoofdstad Palma de Mallorca, met de oude binnenstad: Barrio Antiguo.
* Het spectaculaire uitzicht vanaf de Cap de Formentor.
* Het natuurpark Puigpunyent.
* Botanicactus, de grootste botanische cactustuin van Europa (nabij Ses Salines).
* Bezoek de schilderachtige dorpjes Fornalutx (uitgeroepen als mooiste dorp van Spanje) en Biniaraix.
* Ook een bezoek aan het Middeleeuwse Alcudia is de moeite waard.
* Maak eens een tocht door het berggebied naar Sa Calobra.

 

Menorca

Menorca is het op één na grootste eiland van de Spaanse eilandengroep de Balearen, gelegen in de Middellandse Zee. De hoofdstad is Mahón en de internationale luchthaven van Menorca ligt hier +/- 5 km. onder. Dit prachtige eiland is echt het bezoeken waard! Vergeleken met de bekendere eilanden Ibiza en Mallorca is dit eiland nog relatief rustig. Geniet hier van zon, zee en mooie natuur! Het eiland heeft meer dan 200 km. aan kustlijn, waar rotsklippen afgewisseld worden met mooie zand (of kiezel-)stranden en kleine baaien en inhammen (cala’s), aan een helderblauwe zee.

Het eiland is trouwens een favoriete vakantiebestemming voor gezinnen met kleinere kinderen, door de langzaam aflopende stranden! Natuurlijk Menorca: vakantie in een biosfeer-reservaat Tijdens uw verblijf kunt u genieten van ongerepte natuur! Menorca is namelijk in 1993 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat (Reserva de la Biosfera), door de (onderwater)grotten, ravijnen, moeras, lagunes en duinen, die habitat zijn van een bijzondere flora en fauna.

Het meest beschermde deel van het eiland is het Natuurreservaat van s’Albufera d’Es Grau, Illa d’en Colom en Cap de Favàritx, aan de oostkant. s’Albufera d’Es Grau is zelfs een ‘Special Bird Protection Area’ (ZEPA). Uitstapjes op Menorca Natuurlijk zijn de stranden en de natuur al een uitstapje waard, maar Menorca heeft meer te bieden! Over het eiland verspreid vindt u interessante Megalitische monumenten, van 3 verschillende soorten; Talayots, Navetas en Taula’s.

Eén van de meest karakteristieke monumenten uit de Bronstijd van Menorca is Naveta des Tudons (in de buurt van Ciutadella). Het hoogste punt van Menorca is de Monte Toro (354 meter). Hier op de top staat het klooster van de Heilige Maagd van Toro, ook een bezoekje waard! Verder ziet u verspreid over het eiland forten, zoals de toren van Fornells. Een aangename manier om kennis te maken met de kust en de verbogen inhammen, is een boottochtje!

Sportief Menorca

Natuurlijk kunt u op Menorca diverse watersporten beoefenen, in de grotere badplaatsen is van alles te huren. Voor golfers is er één golfbaan op het eiland, Son Parc Golf Club, aan de noordkust. En een goede manier om van de natuur te genieten is natuurlijk wandelen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus elke wandelaar vindt wel een route van zijn gading. (Bijvoorbeeld de route Punta Nati – Cala Morell. Een route die de kustlijn volgt, over rotsachtig terrein en langs baaien).

* Eén van de préhistorische monumenten, zoals de Ruines van Trepucó, de Naveta des Tudons of de Toren van Goumés.
* Cales Coves, neolitische woningen die zijn uitgehakt in een rotswand.
* Cova des Coloms, een indrukwekkende onderwatergrot en door haar afmetingen ook wel ‘De Kathedraal’ genoemd.
* Het stadje Ciutadella, de 2e stad van Menorca. Neem een kijkje in de oude stadskern en de haven.
* Ook in Mahón kun je de haven bezoeken en vind je historische gebouwen.
* Een boottochtje langs de kust.